ProtectGoji își propune să dezvolte noi verigi tehnologice IPM pentru controlul acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, valorificând observațiile din perioada 2016-2021 și sursele de rezistență deja identificate.
In anul 2010, o specie alogenă de acarieni eriofiizi galicoli, numită Aceria kuko, a fost identificată pe plante de goji din România. În Europa, instituțiile de protecție a plantelor și laboratoarele de carantină au recomandat ca în locațiile infestate să se aplice programe intensive de eradicare, dar nici o astfel de măsură nu a avut efectul scontat în România.
România a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți producători de goji, mai ales ecologic, din Europa și afacerea se extinde uimitor, ca urmare a nevoii în continuă creștere de a identifica alternative profitabile economic și a cererii în creștere de alimente funcționale.
Proiectul va contribui la creșterea gradului de informare a producătorilor de goji în privința pericolului de extindere a acestui dăunător, la stabilirea cât mai detaliată a ariei de răspândire a acarianului A. kuko și a principalelor căi de răspândire, la elaborarea unei metode de identificare a momentelor și metodelor optime de tratament și la brevetarea unei metode rapide de identificare a soiurilor / liniilor / biotipurilor de goji rezistente la Aceria kuko.
“Acest proiect este finanțat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, proiect 1268/30.07.2021, acronim ProtectGoji, în cadrul IPC 2021”
Titlul proiectului: Identificarea și dezvoltarea unor noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, la goji
Acronimul proiectului: ProtectGoji
Tipul de proiect: Competiție internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Codul proiectului: 2021-0028/14.07.2021
Numărul contractului: 1268/30.07.2021
Bugetul proiectului: 150.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada: 30.07.2021 – 30.11.2022 (prelungit cu perioada de durabilitate până la 30.11.2023)
Autoritatea contractantă: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
Responsabil proiect CS III dr. ing. Roxana CICEOI
Obiectivul general: Dezvoltarea de noi verigi tehnologice in sprijinul managementului integrat al acarianului galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, valorificând datele de biologie și sursele de rezistență deja identificate.
Obiective specifice:
(1) Elaborarea unei metode de stabilire a momentului optim de tratament a acarianului galicol, în funcție de caracteristicile biologice și condițiile climatice;
(2) Elaborarea hărții de răspândire (areal faunistic și areal de dăunare) a acarianului A. kuko;
(3) Dezvoltarea unei metode rapide de identificare a soiurilor / liniilor / biotipurilor de goji rezistente la A. kuko cu ajutorul markerilor moleculari.
Responsabil proiect: CS III dr. ing. Roxana CICEOI – Entomologie, diagnoză, metode moleculare de diagnostic, organizare acțiuni citizen science, diseminare
Membrii în echipă
Rezultatele așteptate sunt următoarele:
Propunere privind modul de valorificare a rezultatelor proiectului:
a1. Publicarea unui articol Q1, pe domeniul biologiei moleculare în reviste cum ar fi International Journal of Molecular Sciences, (Fi 5.92), Theoretical and Applied Genetics, (Fi 5.69), Plant Molecular Biology, (Fi 4.07), sau Molecular Breeding, (Fi 2.58), etc.
a2. Publicarea a 3 articole ISI / ESCI, (entomologie / acarologie / citizen science, în Scientific Papers. Series B. Horticulture sau Series A. Agronomy, ESCI, Acarologia, Citizen Science: Theory and Practice, etc.
a3. Participări la 3 conferințe (Agriculture for Life, Life for Agriculture 2022), XXXI International Horticultural Congress: IHC2022, sau IX Symposium of the European Association of Acarologists, Bari, Italy, 11-15 iulie 2022, etc.
b. O cerere de brevet- Metoda rapidă de identificare a biotipurilor rezistente
c. Transfer tehnologic (know-how) – roll-up și materiale promoționale la Toamnă horticolă bucureșteană (2021, 2022), Zilele Horticulturii Bucureștene (2022), Ziua arbuștilor fructiferi (iulie 2022, Istrița), Noaptea cercetătorilor (septembrie 2021, 2022).
Valorificarea rezultatelor:
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Adresa: 59 Mărăşti Blvd., District 1, Bucharest, 011464
Email: [email protected]
Pagină web: ProtectGoji – Distribution of Aceria kuko