Laboratorul activează în aria tematică a Direcției de Cercetare, și are ca scop Studiul calității produselor vegetale, pe baza relației structură-funcții la nivel de gene-proteine-metaboliți, în vederea selecției variantelor cu valoare economică deosebită.
În laborator se efectuează teste în următoarele arii tematice de cercetare:
Responsabil laborator: prof.univ. dr. Carmen CÎMPEANU
Cercetători: CS III dr.ing. Aurora DOBRIN, CS III dr. ing. Carmen CONSTANTIN
Activând ca parte a ariilor tematice în cadrul Direcției de Cercetare, prin secțiunea intitulată Studierea pomului ca sistem productiv complex și a plantatiei pomicole integrate ca ecosistem durabil, în laborator se desfășoară următoarele activități de cercetare:
Responsabil laborator: Prof. univ. dr. Florin STĂNICĂ
Cercetători: CS III dr.ing. Ana BUTCARU, ACS drd.ing. Lavinia ILIESCU
Acest laborator își propune ca și teme imediate de cercetare: siguranţa alimentară a populaţiei și animalelor; reducerea influenţei negative a măsurilor de protecţia plantelor; prezervarea biodiversităţii din agroecosisteme prin reducerea influenţei negative a măsurilor de protecţia plantelor, elaborarea unor noi tehnologii de protecţia plantelor – toate în conformitate cu reglementările U.E.
În laborator se urmăresc teme precum Corelaţiile dintre efectele stresului biotic și abiotic la specii horticole şi productivitatea tehnologiilor de cultură, cu implicaţii asupra calităţii produselor vegetale, având loc următoarele activități de cercetare:
Responsabil laborator: conf.univ. dr. Beatrice Michaela IACOMI
Cercetători: CS III dr.ing. Roxana CICEOI, CS dr.ing. Diana BĂRBULESCU, CS dr. ing. Elena IVAN, ACS drd.ing. Andrei PETRE
În ceea ce privește Studierea pomului ca sistem productiv complex și a plantației pomicole integrate ca ecosistem durabil, în laborator au loc activități de cercetare, după cum urmează:
Responsabil laborator: Prof.univ. dr. Adrian CHIRA
Cercetători: CS III dr.ing. Andreea STAN, ACS drd.ing. Mihai FRÎNCU, ACS dr.ing. Ioana CĂTUNEANU
Tot din sfera ariilor tematice, secțiunea de Corelaţii între efectele stresului biotic și abiotic la specii horticole şi productivitatea tehnologiilor de cultură, cu implicaţii asupra calităţii produselor vegetale, din laborator desfășoară următoarele activități de cercetare:
Responsabil laborator: Conf.dr. Roxana MADJAR
Cercetător: Ing.drd Andrei MOȚ
Fiind parte din ariile tematice ale Direcției de Cercetare, secțiunea intitulată Studiul calităţii produselor vegetale pe baza relaţiei structură-funcţii la nivel de gene-proteine-metaboliţi în vederea selecţiei variantelor cu valoare economică deosebită, permite laboratorului să întreprindă următoarele activități de cercetare:
Acest laborator își propune ca și teme imediate de cercetare: relația structura-funcții la nivel de gene-proteine-metaboliți; studiul calității produselor agroalimentare pe baza tehnicii QTL și posibilitățile de selecție a variantelor cu valoare economică deosebită.
Responsabil laborator: prof.univ. dr. Liliana Aurelia BĂDULESCU
Cercetători: CS III dr.chim. Oana BUJOR, CS III dr. ing. Amalia UDRIȘTE
Acest laborator îşi propune ca şi teme imediate de cercetare: răspunsul platelor la nivel morfologic și snatomic sub influența schimbărilor climaticea tehnologiilor de cultură și a acțiunii factorului antropic.
Activând în aria tematică a Direcției de Cercetare Biodiversitatea – valorificare sustenabilă şi conservare, laboratorul desfășoară:
Responsabil laborator: prof.univ. dr. Ioana Mihaela GEORGESCU
Cercetător: ACS drd.ing. Vlad Ioan POPA
Utilizatori infrastructură: Conf.dr. Elena SĂVULESCU, Conf.dr. Vasilica LUCHIAN, Drd.ing. Daniel POTOR
Acest laborator își propune ca și teme imediate de cercetare: crearea și implementarea de noi tehnici biotehnologice în propagarea plantelor horticole; conservarea biodiversităţii speciilor horticole; valorificarea speciilor din flora spontană cu aspect decorativ – prin introducerea lor în cultură.
În cadrul ariei tematice Biodiversitatea – valorificare sustenabilă şi conservare, în laborator au loc următoarele activități de cercetare:
Responsabil laborator: Conf.dr. Adrian PETICILĂ
Cercetători: Ing. cerc. drd. Oana VENAT, ACS drd.ing. Cătălina NICOLAE
Acest laborator îşi propune ca şi teme imediate de cercetare: stresul biotic şi abiotic la plante de cultură şi din flora spontană, biodiversitate şi efectul tehnologiilor de cultură asupra calităţii produselor vegetale şi a productivităţii.
Fiind parte din ariile tematice ale Direcției de Cercetare, secțiunea intitulată Corelaţii între efectele stresului biotic și abiotic la specii horticole şi productivitatea tehnologiilor de cultură, cu implicaţii asupra calităţii produselor vegetale, are ca scop următoarele:
Responsabil laborator: prof.univ. dr. Elena DELIAN
Cercetător: ACS drd.ing. Mihaela ZUGRAVU
Utilizatori infrastructură: Șef lucrări dr. Monica BADEA
Elaborarea modelelor structurale asociate bio-ecosistemelor viticole şi pomicole, tiparele de luare a deciziilor fie prin analiza informaţiilor din bazele de cunoştinţe, cât şi a informaţiilor din bazele de date rezultate din cercetările efectuate în staţionar, în expediţionar şi prin metode bazate pe teledetecţie.
Acest laborator este dedicat culegerii, stocării şi structurării datelor şi informaţiei, prelucrării acesteia şi valorificării rezultatelor obţinute.
În cadrul acestui laborator se realizează modele matematice pentru evaluarea, fundamentarea şi luarea deciziilor.
Mai mult, are loc formalizarea matematică a proceselor bio-economice şi a celor cu privire la riscurile factorilor de mediu şi ale factorilor antropici.
Cercetător: CS dr. ec. Ion CERTAN
Acest laborator îşi propune ca şi teme imediate de cercetare: impactul OMG asupra calităţii produselor agroalimentare şi sănătăţii, coexistenţa OMG cu speciile nemodificate genetic, analiza fluxului de gene sau produşilor acestora în ecosistem şi lanţul alimentar, dar și analiza produselor agroalimentare ce conţin OMG.
Parte a Direcției de Cercetare, în aria tematică intitulată Studierea pomului ca sistem productiv complex si a plantatiei pomicole integrate ca ecosistem durabil, laboratorul desfășoară următoarele activități de cercetare:
Cercetători: CS dr.ing. Mihaela IORDĂCHESCU
Laboratorul desfășoară următoarele activități de cercetare, în aria tematică intitulată Studierea pomului ca sistem productiv complex si a plantatiei pomicole integrate ca ecosistem durabil și Studiul calităţii produselor vegetale pe baza relaţiei structură-funcţii la nivel de gene-proteine-metaboliţi în vederea selecţiei variantelor cu valoare economică deosebită, în cadrul Direcțiilor de Cercetare:
Acest laborator își propune ca și temă imediată de cercetare selecţia în masă cu markeri moleculari la specii pomicole de interes.
Responsabil laborator: conf.univ. dr. Ligia ION
Parte a ariilor tematice în cadrul Direcției de Cercetare, prin secțiunea intitulată Corelaţii între efectele stresului biotic și abiotic la specii horticole şi productivitatea tehnologiilor de cultură, cu implicaţii asupra calităţii produselor vegetale, în laborator se desfășoară următoarele activități de cercetare:
Acest laborator își propune ca și teme imediate de cercetare: dezvoltarea de produs – prin evaluarea noilor produse cu ajutorul metodologiei analizei senzoriale; evaluarea și compararea noilor tehnologii de procesare a alimentelor prin analiza senzorială a produselor astfel obținute; evaluarea calității produselor alimentare; activități pentru prevenirea fraudelor în domeniul produselor alimentare.
Responsabil laborator: Prof.univ.dr. Adrian ASĂNICĂ
Cercetător: CS dr.ing.chim. Violeta ION
Sfera-bloc este considerată un concept unic în România, datorită structurii de 19 mini-sere integrate, dar și a posibilităților de programare a funcțiilor de monitorizare a factorilor de mediu interni şi externi, precum şi datorită înaltei sale automatizări.
Aceasta cuprinde 8 compartimente de 160 m², 10 camere de cercetare de 64 de m² și o cameră de cercetare de 36 m².
Fiecare celulă asigură facilități de cercetare specifice, cu ajutorul unui spectru larg de sisteme: cultură (mese fixe, mese mobile, pe jgheaburi și pe sol), sisteme de irigare (prin picurare, prin inundarea meselor de cultură sau NFT sau aspersie) și drenare, sisteme de sterilizare cu UV a soluțiilor drenate, încălzire, ecranare, ventilare, iluminare suplimentară cu lămpi de asimilație 400/600w, etc.
Fiecare din compartimentele mini-serelor poate fi programat, pe baza informațiilor primite de la stațiile meteo din fiecare compartiment și a stației meteo de lângă seră – realizându-se astfel condiții excepționale pentru studiul nutriției minerale, dar și pentru studiul influenței factorilor de mediu abiotici asupra proceselor de creștere și dezvoltare a plantelor.
Sistemul de monitorizare asigură un volum de date impresionant, culese în timp real – ceea ce permite interpretarea rezultatelor obținute printr-o analiză facilă.
Cercetători: CS III dr.ing. Ovidiu JERCA, ACS drd.ing. Claudia GRIGORAȘ