Producția de alimente ecologice procesate este în mare parte realizată de IMM-uri, care se confruntă în prezent cu o dublă provocare. Conștientizarea consumatorilor și standardele legale impun o înaltă calitate a produselor, ca o condiție prealabilă pentru un marketing de succes, dar există o lipsă de cunoștințe corespunzătoare care duce la pierderi semnificative de calitate, respectiv la pierderi de până la 40% a materiei prime. În același timp, concurența impune un control strict al costurilor aferente, cu toate ca în prezent producția de alimente organice nu este un mare consumator de energie. De exemplu, se stie deja faptul ca tehnologia de uscare, de exemplu, este responsabila pentru 15% din cererea totală de energie la nivel mondial a țărilor dezvoltate și eficiența uscarii produselor alimentare poate fi redusa in medie cu 10% pana la 35-45%, ceea ce denota un potențial important de îmbunătățire a performantei atât economice, cât și ecologice.
În practică, eficiența utilizării resurselor și calitatea produselor sunt adesea văzute ca antagoniști. SusOrganic, ca un proiect de cercetare integrator, va dezvolta soluții tehnice, proceduri standard de operare și ghiduri care sa conducă la creșterea calității produselor obținute prin astfel de tehnologii, reducând în același timp consumul de resurse, respectiv materii prime și energie.
Includerea unor lideri din diverse domenii – oameni de știință specializati in productia alimentara, ingineri mecanici, ingineri de proces și control, fermieri și un comerciant cu amănuntul – din Europa Centrala, de Est, de Nord și Europa de Sud asigura faptul ca toate aspectele relevante pentru dezvoltarea standardelor de calitate, optimizarea proceselor și utilizarea eficientă a resurselor sunt abordate în mod adecvat și este asigurata relevanța proiectului în întreaga UE și în afara acesteia.
SusOrganic va oferi sectorului ecologic următoarele: (A) standarde de calitate pentru produse alimentare prelucrate prin uscare și răcire / congelare; (B) ghiduri de prelucrare pentru creșterea calității produselor; (C) creșterea eficienței proceselor și reducerea consumurilor specifice de resurse prin îmbunătățirea procesării, recuperarea căldurii și punerea în aplicare a surselor regenerabile de energie; (D) reducerea deșeurilor directe prin utilizarea produselor respinse de pe piața produselor proaspete (E) o baza de date solida și analiza ciclului de viață (LCA) și analiza costului ciclului de viață (LCCA), pentru cel puțin 4 produse (obținute prin uscare și congelare), care va adauga plusvaloare producției de referintă.
Link-uri proiect
Proiect finanţat prin PN III – Cooperare Europeana si Internationala – Orizont 2020
Tip proiect: ERANET
Titlu proiect: „Elaborarea de standarde de calitate și metode de prelucrare optimizate pentru produse ecologice”
Acronim proiect: SusOrganic
Cod proiect: ERA-CORE-ORGANIC
Contract nr. 2/2015
Valoarea proiectului: 450.000 lei
Durata proiectului: 27 luni
Perioada de derulare: 10.12.2015 – 28.02.2018
Autoritatea Contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării
Contractor: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Director de proiect: Prof. Dr. Liliana BĂDULESCU
Proiectul are următoarele trei obiective:
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREŞTI – http://www.usamv.ro/
Coordonator:
Barbara STURN, University of Kassel, Germany
Parteneri:
Albert ESPER, Meridian Fruchthandelsgesellschaft mbH, Germany
Girma GEBRESENBET, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden
Liliana BĂDULESCU, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania
Michael BANTLE, SINTEF Energy Research, Norway
Oliver HENSEL, University of Kassel, Germany
Paola PITTIA, University of Teramo, Italy
Riccardo MASSANTINI, University of Tuscia, Viterbo, Italy
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Etapa 1 – Cercetări bibliografice privind determinarea caracteristicilor de calitate ce vor fi investigate – 31.12.2015
Etapa 2 – Cercetări privind determinări de calitate ale produselor ecologice prelucrate prin uscare și congelare, în diferite condiții tehnologice (I) – 31.12.2016
Etapa 3 – Cercetări privind determinări de calitate ale produselor ecologice prelucrate prin uscare și congelare, în diferite condiții tehnologice (I) – 31.12.2017
Etapa 4 – Elaborarea standardelor de calitate și a metodelor de prelucrare optimizate pentru produse ecologice – 28.02.2018
Raport ştiinţific şi tehnic – 2015 – 2016
Raport ştiinţific şi tehnic – 2017
Raport ştiinţific şi tehnic – 2018
Lucrări ştiinţifice
Workshopuri, Conferințe, Târguri:
Media:
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: Prof. Dr. Liliana BĂDULESCU
Email: [email protected]
Telefon: +40 745 368 898